Вирусът Морбили

Морбили е инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища. Има характерен обрив по кожата и усложнения в дихателната система. По време на обрива се появяват антителата IgM, IgA, IgG, които са имунния отговор на заболяването. Инфекцията се причинява от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus.

Вирусът на морбили е много неустойчив и бързо загива в околната среда. При стайна температура живее до 30 минути, а на слънчева или ултравиолетова светлина има още по-кратък живот. От Морбили най-често боледуват деца между 2 и 10 години. Заразяването става по въздушно-капков път, като е възможно проникване на вируса и през конюктивата. Болнят от Морбили е заразен 1–2 дни преди първите прояви на болестта до около 7 дни след това. Най-често заразата възниква през зимата и пролетта. Преболедувалите изграждат пожизнен имунитет.

В лаборатория "Св. Иван Рилски" в град Сандански се извършват всички необходими вирусологични изследвания.

Внимание: лабораторните резултати не са диагноза. За тълкуването на резултатите и определянето на диагноза, моля, обръщайте се към лекар!

 

към Полезна информация.

UA-15431786-5